MI AZ A HEADSHOT FOTÓ?

A HEADSHOT JELENTÉSE

A headshot tulajdonképpen egy szűk kivágású portré fotót jelent, ami a váll közepétől felfelé a fejbúb tetejéig ábrázol egy embert. Maga a headshot kifejezés tükörfordításban fejlövést jelent, de ezt nem tartottam szerencsésnek magyarul használni, ezért maradtam az angol verziónál.

headshot fotó (szűk portré)

portré fotó (egész alakos)

Sokan, akik a lövöldözős számítógépes játékok korában nőttek fel, a headshot-ról a puskával fejbe lövésre asszociálnak. Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy a stúdiónkban csak ártalmatlan kameráink vannak, amikkel vaktölténnyel lövöldözünk (kattanó hangja van, de nem jön ki belőle lövedék)... :)

Lépjünk egyet vissza, és definiáljuk azt, hogy mit jelent a portré fotó. A porté szó ma már nagyon elcsépelt, sok fotós pl. egy egész alakos, medence parton elkapott fürdőruhás képet is portré fotónak hív.  Az én szótáramban a portré jelentése: egy fénykép egy adott személyről, akit irányítottak. A hangsúly az irányítotton van, tehát az illető tudatában van annak, hogy őróla fénykép készül. Ebből fakadóan 

HOL HASZNÁLHATÓ?

LinkedIn profilkép mérete a profil megnyitásakor

LinkedIn profilkép mérete a kereséskor és a news feed-ben

MITŐL LESZ SIKERES ÜZLETI HEADSHOT FOTÓ?

Húzd az egered a kép fölé és megtudod!

Egy business portré fotónak a legfontosabb feladata, hogy jó első benyomást tudj gyakorolni általa a potenciális munkaadókra, ügyfelekre és partnerekre. Kutatások bizonyítják, hogy ahhoz, hogy a képet szemlélő szimpátiáját elnyerd, a következőknek kell megvalósulnia egy képen, csökkenő fontossági sorrendben:

1. Őszinte mosoly - ennek a jele az összehúzódó szemek, azaz a bradpittezés

2. Ápolt, igényes megjelenés - frizura, arcbőr, megfelelő, elegáns öltözet

3. Képminőség - jó kivágás, élesség, szaturáció, effektek ne legyenek rajta